За мен


Тук можете да видите моята биография.

Венко Йорданов Поромански

Творческа биография

1982 –Започва заниманията си с ударни инструменти на десетгодишна възраст в Германия.

1984 –Продължава обучението си в България при различни преподаватели по ксилофон, вибрафон и комплект барабани.

1993 –Приет в Държавната Музикална Академия /тогавашно название на НМА, отдел “Поп и Джаз”. Като студент свири активно в различни рок и джаз формации.

1995 –Печели конкурса за барабанист в Българското Национално Радио и започва работа в Биг Бенда на БНР.Като музикант в Националното Радио взема участие в множество фестивали, концерти, телевизионни програми, студийни записи на джаз и симфонична музика, както и на българска и чуждестранна филмова музика. Работи и с много от известните български певци и инструменталисти.

1999 –2000 –Работи в телевизионното шоу „Как ще ги стигнем ... с Тодор Колев” и „Георги Борисов Брас Бенд” към Столична Община.

2000 –2007 –През лятото на 2000 Венко Поромански и още трима музиканти основават Група „ТЕ”, която впоследствие се превръща ведна от най-успешните български поп групи с издадени три албума, десет видеосингъла, DVD от концертно изпълнение и др.

От своето създаване до 2007 групата в основния си състав е реализирала над двадесет национални турнета с подкрепата на големи организации и рекламодатели. За периода 2000 –2007 като музикант в група „ТЕ” Венко Поромански има повече от двадесет номинации и награди в националните телевизионни и радио класации на България.

Група „ТЕ” е носител на Първа награда на Международния Медиен Фестивал „Албена” в раздел „ Концерти” за реализацията на „TEUnplugged” DVD. През същият период заедно с група ТЕ Венко Поромански е участвал в големи музикални събития като концертите на SimplyRed, Incognito,Earth Wind And Fire Experience,SimpleMinds,Mezzoforte, BrandNewHeavies. Групата взима участие в различни благотворителни инициативи и национални кампании.

2001 –На фестивала „Мюзик Джем“ Венко Поромански е част от триото на известния поп и джаз басист от Германия – Франк Итт.

2003 –Започва преподавателската си дейност по ударни инструменти към Департамент Музика на НБУ.

2004 –В рамките на фестивала “Music Jam” заедно със световноизвестните музиканти Дейвид Гарфийлд и Джон Пеня, представят концертна програма плюс специализиран уъркшоп.

2006 –Защитава степен Магистър, специалност „Тонрежисура” към Департамент Музика на НБУ.

2007 –Реализира първия по рода си „DrumsWorkshopTour” в музикалните училища на шест големи града в България с подкрепата на НБУ. Същата година взема участие и провежда уъркшопина международния “SaulkrastiJazzFestival” в Латвия, и на “Barabanny Beat” в Минск, Беларус.

2008 –Участва като барабанист в бенда на популярното телевизионно музикално шоу“Music Idol 2”. През същата година издава учебното DVD “Барабаните –технически и музикално-естетически аспекти” и провежда втория „DrumsWorkshopTour”.

2009 –2010 –Барабанист на третия сезон на “MusicIdol”.Записва концертно DVD с Джон Лорд /Дийп Пъръл/. Записът е осъществен в Букурещ, заснет е от екип на Румънска национална телевизия .

Венко Поромански има концертни изяви в следните страни: Австрия, Германия, Белгия, Великобритания, Латвия, Беларус, Румъния, Гърция, Русия, Украйна, Израел, Канада и САЩ, Кувейт, Катар, Япония, ОАЕ, Австралия,Нова Зеландия. Работил е със световно известни имена като Джон Лорд, Майк Стърн и Джордж Дюк.

От 2013 Венко Поромански е член на супергрупата „ФОНДАЦИЯТА”.

2016 –защитава образователна и научна степен „Доктор” специалност Музикознание.

2017 –започва преподавателска дейност в Национална Музикална Академия в София.